Cuantiosas perdas económicas no sector do mexillón pola marea vermella

Mexillón_laboratorio
Laboratorio de control do mexillón.

 O presidente do Consello Regulador Mexillón de Galicia, Francisco Alcalde, analizou a situación «moi preocupante» que vive o sector mexilloneiro ante a persistencia da marea vermella, que «está a causar enormes perdas económicas» con toda a cadea «paralizada» nunha época de especial importancia, o que «está a poñer en perigo» a campaña de 2016.

Así, explica os problemas que se viven actualmente, onde o sector produtor se está a atrasar co mexillón de colleita, o «que está a punto de comercializarse para este ano», con case todos os polígonos de bateas pechados pola presenza de biotoxinas, de maneira que «se está a poñer en perigo a campaña próxima, é dicir, a do ano 2016».

Nesta liña, sinala que «case todas as empresas están paralizadas a día de hoxe», ao igual que o seu persoal, e avisa de que ante esta situación «pode haber un aproveitamento» para que chegue mexillón doutros países e outras zonas da Península «que intenten ocupar» ese oco de mercado.

Deste modo, lamentou que as mareas vermellas «nos últimos anos están a afectar dunha forma moi negativa a todo o tecido socieconómico do mexillón», pois o ano 2013 «xa foi malo», o 2014 «exactamente igual», prosegue en 2015 e xa ameaza á futura campaña.

Con todo, espera que «nos próximos días vaia remitindo» a presenza de biotoxina nas rías, aínda que de momento «o 99%» dos polígonos se atopan pechados.

ESTUDIO ANTE AGRAVAMENTO DE TOXINA E SOLUCIÓNS

Ao respecto, Alcalde apunta que «se está a constatar» que nos últimos anos a marea vermella se recrúa tanto «na extensión xeográfica» coma «na súa intensidade». Por iso, asegura que «se»debería facer bastante máis para saber cáles son as causas», de forma que pide estudios que analicen se se debe para os efectos de cambio climático, contaminación ou correntes.

Así mesmo, recorda que a incidencia das toxinas tamén está a afectar a todo o marisco de cuncha branca como ameixas, berberechos, navallas ou longueirón. Deste modo, o presidente do consello Regulador de Mexillón de Galicia demanda solucións «urxentes» a «curto e longo prazo».

«ENGANO» AOS CONSUMIDORES

Estas declaracións realizounas Francisco Alcalde durante a rolda de prensa na que Mexillón de Galicia asinou un convenio de colaboración coa Unión de Consumidores de Galicia (Ucgal) para reclamar unha etiquetaxe de conservas «clara e veraz» ante a «fraude» e «ocultación de información» que existe actualmente sobre a orixe galego, cun mercado «invadido» de produtos irregulares.

De feito, Alcalde explicou que un estudio realizado polo consello Regulador en 2014 sobre 55 referencias do mercado mostra que o 75% das conservas de mexillón usa «irregularmente» mencións á orixe galega, incompatibles por lei co selo de Denominación de Orixe Protexida Mexillón de Galicia.

Ademais, un estudio da Axencia Española de Consumo e Seguridade Alimentaria (Aecosan) revela que se está a producir unha substitución en produtos á venda de mexillón por outros tipos de mitílidos, e no que se detecta que unha de cada tres conservas ofrece información sobre un produto que non se corresponde coa especie realmente envasada.

E é que actualmente no mercado se poden ver inscricións nas conservas do tipo ‘Sabor das rías galegas’ ou ‘Fabricado en Galicia’, coas que «se está a enganar» os compradores e «vulnerando os seus dereitos», segundo denuncia a presidenta da Ucgal, Ana Olveira Blanco, que recorda que o único selo que garante a calidade autóctona é Mexillón de Galicia.

No marco deste convenio a Ucgal vai realizar un estudio moito máis amplo sobre o mercado de etiquetaxe de conservas de mexillón e as irregularidades existentes. Así mesmo, prevense diversas campañas de sensibilización entre os que atopan un anuncio –realizado por Pablo Chouza–, presentado este mércores aos medios, que se emitirá en diversos soportes.

«PASIVIDADE» DAS ADMINISTRACIÓNS

O consello Regulador do Mexillón de Galicia demanda dende hai tempo que a Unión Europea faga obrigatoria unha etiquetaxe con información sobre a procedencia, co fin de que os bivalvos cultivados nas rías galegas non se vexan prexudicados pola fraude.

Precisamente, fronte a todos estes produtos fraudulentos sobre a súa orixe e elaboración, o responsable de Mexillón de Galicia se queixou da «pasividade» das administracións para poñerlle couto e para defender o produto autóctono.

Así as cousas, defendeu a particularidade dos mexillóns cultivados en Galicia pola súa alimentación e nutrientes diferenciados pola constitución das rías galegas.

Es necesarios estar conectado para escribir un comentario Conectar