O 76% das bateas, pechadas pola presenza de biotoxinas

Batea

A presenza de biotoxinas nas augas galegas volve manter pechada a maior parte das zonas de polígonos de bateas da comunidade, ata un 76% do total, despois dun ano, o de 2013, no que a coñecida como ‘marea vermella’ se traduciu en perdas para os responsables dun grande número deles.

De acordo cos datos do Intecmar (Instituto Tecnolóxico para ou Control do Medio Mariño de Galicia), que recolle Europa Press, a día 1 de maio estaban abertos á extracción dúas polígonos de mexillón en Vilagarcía e un en Cambados, na ría de Arousa; e outros nove na ría de Vigo –en Cangas, Redondela e Vigo–.

No que respecta ao resto, a súa situación administrativa impide aos produtores retirar o mexillón. As prohibicións fóronse sucedendo dende finais de marzo –como é o caso de tres polígonos de Bueu (Pontevedra)– ata os máis recentes, xa máis ao norte –os últimos días, o 29 e 30 de abril, impúxose o veto na Pobra do Caramiñal (A Coruña)–.

Os mejilloneros contan con este escenario nesta época do ano, posto que a expansión da toxina coincide habitualmente co inicio da primavera e o outono. «Pero o que acontece é que levamos dous anos especialmente malos, e ademais con episodios moi extensos xeograficamente, xa que afectan a muchísimas bateas, cando no pasado, ás veces, limitábase ás bocas das rías», explica a Europa Press a responsable de I+D do Consello Regulador Mexillón de Galicia, Ángeles Longa.

AUMENTO DE CONTROIS

Neste sentido, a directora do Intecmar, Covadonga Salgado, evidencia, en declaracións a Europa Press, que Galicia «convive» coas algas lipofílicas, pero recoñece que o que «non é tan habitual» é que o episodio primaveral «afecte a tantos polígonos.

Ademais, lamenta, «vén despois dun ano moi malo, con tres episodios case continuados no tempo». Salgado recorda que houbo zonas que tiveron a extracción prohibida durante «máis de 200 e pico días» e algunhas nas que se prolongou ata febreiro, polo que, poucos días despois de abrir a extracción, volveron ao peche administrativo. «Non son boas noticias, pero non é nada descoñecido», incide.

Para facer fronte ás biotoxinas, explica que o Intecmar está a facer controis diarios e incrementou «moito» a secuencia de mostraxe. Así mesmo, resalta que os polígonos de ostra non están afectados nin así tampouco o 75% das zonas de molusco infaunal.

PUNTOS DE VENDA

Pola súa banda, Ángeles Longa, aínda que recoñece non dispoñer das cifras, apunta que a incidencia deste peche, se ben se produciu dun xeito graduado este 2014, o que permitiu «reaccionar» aos diferentes axentes da cadea de comercialización do mexillón, «se»ten que notar» nos puntos de venda, a súa etapa final.

Neste sentido, sentir dos produtores non é «nada agradable nin bo», destaca. As novas prohibicións, sen data prevista para o seu levantamento, encadéase a «tres grandes peches» en 2013 que, ademais, prexudicaron a campaña de Nadal «arrastrando» para algúns as dificultades ata comezos de xaneiro.

«Agora parecía que volvía normalizarse o panorama, xusto despois do paso dos temporais, que provocaron estragos e perda de colleita», apunta esta bióloga, que chama a atención sobre o momento no que han eclosionado estas microalgas nas rías galegas: «Cando se repararan as bateas e a demanda estaba a responder bastante ben».

A resposta dos consumidores estaba a ser favorable ao mexillón, segundo expón, e para iso, a responsable do departamento de I+D do organismo regulador da denominación de orixe do mexillón galego atopa varios motivos posibles: «Por non haber colleitas boas en terceiros países ou ao non haber boa campaña o ano pasado», comenta. O que constata é que a demanda «se estaba a incrementar e, xusto, ¡zas!».

PREVISIÓNS

«Non se pode predicir nin o que vai durar este peche», sinala Ángeles Longa preguntada por previsións a medio prazo, para o que queda de ano.

A este respecto, a directora do Intecmar, Covadonga Salgado, expón que «se está a ver unha melloría na ría de Vigo», onde os índices máis altos se detectaron hai un par de semanas e «agora «diminuíron», polo que, «consecuentemente», se comezou a abrir zonas. En Arousa a situación é a inversa, pois «os números máis altos estanse a dar nestas últimas semanas e de momento hai un empeoramento».

Sobre as súas previsións temporais, Salgado indica que «todo depende», xa que os ventos de compoñente sur inflúen normalmente na aparición destas algas, pero «agora xa se está a falar de que están nas augas e depende do estable da columna de auga».

Así, recorda que o horizonte temporal para este tipo de episodios é «de semanas ou meses» e bota a vista atrás para recordar que 2005 foi un ano «excepcionalmente malo». «Foi peor», chama a atención, antes de esperar que 2014, tras 2013, non supere eses límites.

Es necesarios estar conectado para escribir un comentario Conectar