Recomendan precaución no consumo de cogomelos silvestres

   A Consellería de Sanidade destacou a necesidade de manter precaucións á hora de recoller e consumir cogomelos setassilvestres para evitar así posibles intoxicacións alimentarias.

   Nun comunicado, a Dirección Xeral de Innovación e Xestión dá Saúde Pública recorda que, se ben existen en Galicia especies de cogomelos comestibles moi apreciados na gastronomía, tamén hai outras que son tóxicas e mesmo moi tóxicas, as cales poden chegar a resultar mortais, polo que saber distinguilas é fundamental.

Sanidade explica que, ante a dúbida á hora de identificar un cogomelo, é mellor non a recoller. Polo tanto, as persoas inexpertas deben coller os cogomelos acompañados dun experto ou consultar con algún antes de consumilos.

Ademais, hai que procurar non mesturar as especies no cesto; non as recoller despois de grandes chuvias ou días de moito auga, xa que isto pode modificar as súas características e dificultar a súa identificación; e non os transportar en recipientes pechados ou bolsas plásticas para evitar que fermenten.

Os cogomelos recollidos deben consumirse o máis pronto posible, non en grandes cantidades, debido ao seu alto contido en celulosa, e sempre cociñados. Así mesmo, débese gardar un exemplar no frigorífico, xa que pode ser de utilidade para os médicos en caso de intoxicación.

No apartado Innovación e Xestión dá Saúde Pública da páxina web do Servizo Galego de Saúde (http://www.sergas.es/) ofrécese información aos cidadáns sobre como previr as intoxicacións.

SÍNTOMAS DE INTOXICACIÓN E MEDIDAS

Baseándose na información do Sergas, as intoxicacións por cogomelos poden presentar cadros moi variados, pero pódese falar de dous grupos xerais.

No primeiro grupo, entre tres e catro horas despois de comer os cogomelos aparecen síntomas de carácter dixestivo –náuseas, vómitos, diarrea e dor de barriga– xunto con alteración nerviosa, máis ou menos intensa, sensación de mareo, confusión, alteracións visuais ou cambras. Polo xeral adoitan ser de escasa gravidade e moi poucas veces poñen en perigo a vida das persoas intoxicadas.

Por outro lado, no segundo grupo os síntomas aparecen despois de oito ou dez horas –ou mesmo días– despois de comer os cogomelos e son similares aos anteriores, pero poden resultar gravemente danados os riles e o fígado cunha grande afectación do estado xeral da persoa. Estas intoxicacións si poden causar a morte.

Ante calquera destas intoxicacións, a persoa afectada debe acudir ao centro sanitario máis próximo e comunicarlle ao profesional médico a súa sospeita; darlle ao especialista información sobre o tipo de cogomelo; a ser posible levar unha mostra do cogomelo consumido; informar do lugar onde foron recollidos; e indicar se varias persoas os comeron xuntas, xa que será preciso contactar con elas.

Por último, a Consellería de Sanidad apela a non facer caso de falsas normas ou tradicións sobre o recoñecemento de cogomelos que non teñen base científica, como que son comestibles todos os que crecen na madeira ou no prado, os que aparecen roídos por animais salvaxes ou os que ulen ben ou teñen cores agradables, porque todas estas crenzas son erróneas.

Es necesarios estar conectado para escribir un comentario Conectar